Νέα από την προβολή στη κοπή πίτας της “Αδελφότητα Τηνίων εν Αθήναις”

IMG_1682

Την Κυριακή (13 Ιανουαρίου 2013) η “Αδελφότητα Τηνίων εν Αθήναις”, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Με μεγάλη μας χαρά, αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του προέδρου του συλλόγου, Σωτήρη Κουρβαρά, να παρουσιάσουμε το ντοκιμαντέρ στους συντοπίτες του. Ο ίδιος είχε παραστεί στο “Βρυσάκι” και παρακολούθησε την πρώτη προβολή που έγινε εκεί.

Η κοπή της πίτας, μας εξέπληξε ευχάριστα. Είχε μυρωδιά απο νησί από παλιά Ελλάδα. Παιδιά κάθε ηλικίας, από 5 έως 95, είχαν έρθει να δούν τους φίλους τους, να πουν τα νέα τους, να κάνουν πλάκα, να κουτσομπολέψουν και σιγά σιγά όλοι μαζί, κάθισαν για να ξεκινήσει η γιορτή.

Ακούστηκαν μηνύματα από τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι λόγω απόστασης ή προσωπικών κολλημάτων, δεν μπορούσαν να είναι παρόντες, καθώς και οι ευχές των μεγάλων ευεργετών του νησιού.

 Ενημερώθηκαν τα μέλη του συλλόγου για τα οικονομικά και τον απολογισμό, και βέβαια δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιδράσεις, καθώς επίσης και τα γέλια. Ακόμα οι παριστάμενοι, δείξανε απευθείας τη γενναιοδωρία τους, κάνοντας μια άμεση χορηγία του ποσού που χρειαζόταν ο σύλλογος για τη συνέχιση του έργου του.

 Αμέσως μετά ο πάτερ, σα βγαλμένος από άλλη εποχή, έκανε τον καθιερωμένο αγιασμό, αλλά δε στάθηκε μόνο σε αυτό. Έβγαλε και ένα εμπνευσμένο κήρυγμα που τελείωσε με αυθόρμητα χειροκροτήματα απο όλους. Είναι πάντα εντυπωσιακή η βαθειά πίστη σε έναν άνθρωπο, όχι μόνο η Χριστιανική.

 Η κοπή της πίτας τα είχε όλα, μόνο ο πλάτανος έλειπε απο τη μέση, να πιαστούμε μετά όλοι μαζί, να ρίξουμε ένα χορό.

IMG_1688 Εμείς αφού τελείωσαν όλα αυτά πήραμε θέση στο μικρόφωνο και καθώς ο Σπύρος ετοίμαζε τα τεχνικά, ο Βασίλης ενημέρωσε με 2 λόγια ποιοί είμαστε και τί κάνουμε σαν ομάδα. Αμέσως μετά ξεκίνησε η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ. Οι αντιδράσεις, ποίκιλλες μια και οι εικόνες του ντοκιμαντέρ συγκίνησαν κάποιους και θύμισαν σε κάποιους άλλους. Μάλιστα ένα κοριτσάκι όταν είδε την Άμμο θέλησε να σηκωθεί να πάει να βουτήξει. Οι Τηνιακοί κοιτούσαν με λαχτάρα τους ξένους, που είχαν πάει στο χωριό τους και καθάρισαν το μονοπάτι, ίσως ανυπομονούσαν να πάνε να το δουν το καλοκαίρι. Ποιός ξέρει, μπορεί φέτος να το κατέβουν κιόλας!

 Στο τέλος της προβολής όλοι ήταν ενθουσιασμένοι από τις εικόνες που είδαν. Μέσα σε όλα, επειδή τους θυμίσαμε το νησί, το καλοκαίρι και την ιστορία τους, που ίσως είχε σκουριάσει λίγο στο μυαλό τους.

Στη συνέχεια, ακόμα μια έκπληξη μας περίμενε, οι Τηνιακοί τραγούδησαν τα ντόπια, τα δικά τους τα κάλαντα. Δυστυχώς δεν τα συγκρατήσαμε αλλά χαιρόμαστε που τα άκουσαμε.

 IMG_1685Ύστερα, όλοι μαζί, πήγαμε στο γνωστό, στους φοιτητικούς κύκλους στέκι, το “Τηνιακό”. Εκεί, μας κέρασαν κρασί και μεζέ και σα γνήσιοι νησιώτες, που αγαπούνε τον τόπο τους και τα έθιμά τους, ήπιαμε “Στην υγεία μας” και η κουβεντούλα να συνεχίζεται.

 Εμείς μέσα από το έργο μας αναδείξαμε κάποιες από τις ομορφιές του νησιού, αλλά πρέπει να πας εκεί, να μείνεις, να γνωρίσεις τους ανθρώπους του, για να τις δεις όλες.

 Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα, και τα “εν Αθήναις” αλλά και τα του νησιού σας, που μας δώσατε…

Posted on January 15, 2013, in Documentary and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: